Превенция на туберкулоза

Този обобщена информация относно превенцията  е предназначен само за образователни цели и не замества медицинска консултация или съвет от здравен специалист. За конкретни въпроси или опасения относно вашето здраве, винаги се консултирайте с квалифициран медицински специалист.

Няколко съвета за превенция на туберкулоза

 

  • Ако имате симптоми на туберкулоза или сте били изложени на инфекция, търсете незабавно медицинска помощ и спазвайте предписанията на лекаря си.
  • Избягвайте да споделяте чаши, прибори и храни с хора, които може да имат туберкулоза.
  • Покривайте си устата и носа с малка хартия или лакътя си, когато кихате или кашляте, за да предотвратите разпространението на бактерии.
  • Мийте си ръцете редовно със сапун и вода, особено след контакт със заразени лица или повърхности.
  • Осигурете добра вентилация в помещенията, за да намалите риска от въздушен пренос на туберкулоза.
  • Ако сте взели лекарства за туберкулоза, следвайте режима на лечение и завършете целия курс, дори ако се почувствате по-добре, за да се предотврати устойчивост на лекарствата.
  • Хората, които са били в близък контакт с заразени с туберкулоза, трябва да бъдат тествани и, ако е необходимо, лекувани.
  • Ако се грижите за някого с туберкулоза, спазвайте хигиенни мерки, за да се предотврати разпространението на инфекцията.

 

Спазвайки тези мерки за превенция, можете да намалите риска си от зараза с туберкулоза и да помогнете за контролиране на този заболяване.

Туберкулозата е сериозно инфекциозно заболяване, което се предава от човек на човек по въздушно капков-път. Причинява се от туберкулозни бактерии и засяга предимно дихателните органи. Туберкулозата е лечимо заболяване. Лечението продължава сравнително дълго – минимум шест месеца, и изисква задължително спазване на всички препоръки на лекаря. Симптомите са: кашлица, продължаваща повече от 2 седмици, болка в гръдния кош, отделяне на кръв с храчките, слабост или лесна умора, загуба на тегло, безапетитие, повишена телесна температура, нощни изпотявания.

 

Инфекцията се предава от болни с белодробна туберкулоза, които отделят туберкулозни бактерии. Хората в близък контакт могат да се заразят при дишане на въздух, съдържащ тези бактерии, при кихане, кашляне или отделяне на храчки от пациента. Особено уязвими от близкото обкръжение на болните са децата, възрастните хора над 65 години и лицата с нарушени защитни сили на организма (хроничен стрес, недостатъчно и непълноценно хранене, с алкохолна и наркотична зависимост, инфекция с вируса на ХИВ, съпътстващи хронични заболявания и др.

 

Има риск от заболяване при близък контакт с човек, болен от туберкулоза на дихателните пътища, ако не сте ваксинирани срещу туберкулоза, прекарвате продължително време в затворени пространства с много хора, съпротивителните сили на организма са отслабени, имате алкохолна и наркотична зависимост, съпътстващи хронични заболявания, сте носители на вируса на ХИВ.

 

В условията на кризисни ситуации, тези рискове се увеличават.

 

Диагностика и лечение за туберкулоза се провежда в областните лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза.

Компас за бежанци
Задайте въпрос тук